Het concept

Sieraden, kleding, auto’s en complete slaapkamermeublementen kun je via internet bestellen.
Waarom dan ook geen vlaaien, dacht bakker Ard Gerards uit Horst.
Hij fabriceerde een zelfbouwpakket voor Limburgse vlaai.
Kan net door de brievenbus.
Binnen een uur van postbus tot vers gebakken punt aardbeien, advocaat, bosvruchten of chocoladevlaai.

De telefoon staat roodgloeiend en de bodem van zijn voorraadkast komt in zicht.
Bakker Ard Gerards (48) uit Horst kan amper bevatten wat hem overkomen is sinds hij met zijn doe-het-zelfvlaai in het programma Hart van Nederland op de buis is geweest.
“Vanuit heel Nederland, van Groningen tot Zeeland, ben ik gemaild met verzoeken een vlaaipakket op te sturen”, zegt de Horster bakker opgetogen.
De suggestieve beelden van een postpakketje dat binnen een halfuur verandert in een geurige vlaai met feestelijke slagroomrand sloeg aan.
Gerards vlaaiwebsite, www.artvlaai.nl, draaide overuren.

Een verse Limburgse vlaai, die in een mum van tijd op tafel staat en ook nog zelf ‘ambachtelijk’ gemaakt is, daar lust koekminnend Nederland wel pap van.
Te meer daar de prijs van 7,95 euro (inclusief verzendkosten) voor het knutselpakket aantrekkelijk is voor tal van landgenoten, die bij voorkeur ook met de beurs eten.
Maar ook uit Limburg heb ik veel mailtjes gekregen.
Mensen zijn nieuwsgierig.
Wat is dat, een vlaai via de post?
En smaakt zo’n semi kant-en-klare vlaai wel?
De beste vlaai is toch die van ‘mam’ of anders wel van de bakker om de hoek?
Alhoewel, de laatste tijd kiest Limburg ook steeds vaker voor de snelle meeneemvlaai van prijsstuntende supers.
Wat weer een tegenbeweging op gang heeft gebracht.
De ‘fast vlaai’ van de supers heeft op zijn beurt weer tot de ‘slow vlaai’ geleid van de thuisbakkers: het aantal mensen dat zelf, al dan niet met de vlaaibijbels van Netty Engels in de hand, een eigen ‘traditional’ staat te kneden en te bakken, neemt weer toe.
Maar een vlaai als bouwpakket, nee, daar had Limburg nog niet aan gedacht.

Nu is er dan dus de ‘digitale vlaai’.
En als het aan Gerards ligt, komt er een hele lijn van vlaaienpostpakketten.
‘Vandaag bestellen, morgen op tafel’, is zijn slogan, die past in dit tijdperk van Ebay en marktplaats.nl.
Ikea is groot geworden met zijn zelfbouwmeubels.
Waarom zou er geen dikke boterham te verdienen zijn met een prefab vlaai?
Bovendien vlaaien, die je per pakket opstuurt naar de klant, besparen Gerards ook veel ergernis en tijdverlies.
“Als ik met een bus vol vlaaien naar de Randstad moet, sta ik urenlang in de file en moet ik voor dag en dauw weg.
Dit gaat een stuk sneller en is een stuk handiger voor me.”
Ook de klant vaart er wel bij, meent de innovatieve bakker.
“Hij krijgt zijn pakket thuis en maakt met de handleiding een lekkere vlaai.
Het geeft een gevoel van ambachtelijkheid.”
Het pakket bestaat uit “alle ingrediĆ«nten voor een luxe vlaai”.
Via de website wordt aan de hand van foto’s uitgelegd hoe je stap voor stap de deegbodem op het juiste formaat brengt.
“Je hoeft niet te kneden.
Je legt het kant-en-klare deeg tusen twee laagjes plastic en drukt het deeg uit, tot aan het randje dat op het plastic staat aangegeven.
” Daarna gaat de vlaaibodem in de papieren bakvorm en vervolgens voor circa vijftien minuten in de oven, die op 160 graden is afgesteld.
De bodem wordt pas gevuld na het bakken.
Hiervoor heeft bakker Ard een mix van banketbakkersroom en bavarois ontworpen.
Dat moet met enig klopwerk en wat water een vulling opleveren.
Ongeveer zoals je een Dr.Oetker-pudding klopt uit poeder en water of melk.
“Zelfs thuisbakkers met twee linkerhanden lukt dit”, benadrukt hij.
Op de afgekoelde bodem komt eerst een laag gele banketbakkersroom en vervolgens de bavarois.
Een rand slagroom – het enige, dat niet in het pakket zit – completeert de huisvlijt.
De foto’s wekken met de meegestuurde handleiding de indruk dat het allemaal kinderspel is.

Bron: Dagblad de Limburger. / Publicatie: 14/01/2008